юли 25, 2024

Много са нещата, които трябва да съобразите, когато пристъпвате към наемане на автомобил. Изборът между автомобил с ръчно или автоматично превключване на скоростите също е в списъка ви с необходими за вземане решения.

Ако сте се спрели именно на този въпрос и не може да прецените коя е по-добрата опция за вас, може би следващите редове ще са ключови за избора ви. В тях ще представим няколко негови ключови плюсове и минуси при вземане на автоматик под наем, които биха могли да наклонят везната по-категорично.

Плюсовете при вземане на автоматик под наем

Още от 40-те години на 20-ти век, когато за пръв е пусната комерсиална кола с автоматични скорости, големите предимства, свързани с използването ѝ предизвикват бум в производството и търсенето. Затова съвсем не е случаен фактът, че повечето лидери в бизнеса с отдаването на коли под наем като SpeedyCars.eu имат и стабилна база от автоматици в своя каталог, измежду които клиентите да изберат возилото, на което да се доверят.

При всички положения автоматиците са много по-лесни за управление. Тук липсва конфигурацията педал на съединителя – скоростен лост – педал за газ, която може да бъде особено затрудняваща за новите шофьори.

Затова, ако отскоро сте зад волана и все още не сте овладели до съвършенство работата с „триъгълника“ на ръчно управляваните скорости, а ви предстои пътуване в район, с който не сте добре запознати, може би автоматикът е по-добрият избор. В такъв случай няма да ви се налага да трябва да мислите едновременно накъде трябва да поемете, как да заходите и междувременно да превключвате скоростите на ръка.

Шофирането на автоматик под наем се предпочита и когато се налага да отседнете в урбанизиран район с много трафик и висока вероятност за регулярни задръствания. Това е може би най-голямото предимство на автоматиците въобще.

И най-опитният шофьор, който обича да шофира с ръчни скорости, се уморява физически в трафика, когато постоянно се налага превключване от едно до друго положение на скоростния лост, а натрупването на усилието води не само до дотягане, но и истинска умора.

Недостатъци на колите с автоматични скорости

Стандартното ръчно управление със скоростен лост позволява по-голям мощ на автомобила. Повечето автоматици среден клас могат да покажат по-бавно ускоряване, което би било минус за хората, които обичат да шофират плътно в лявата лента на магистралата, например. Затова, ако сте от нетърпеливите шофьори, които трудно оставят да имат кола пред себе си, може би автоматикът под наем от по-старите модели не е най-добрият избор.

Карането на автоматик преди време се свързваше и с консумацията на повече гориво, споделят от SpeedyCars.eu. Добрата новина е, че тези недостатъци се преодоляват постепенно и по-новите модели нямат такива проблеми.