май 30, 2024

Всеки автомобилист, който вече е имал възможност да избере нови гуми за своята „лястовичка“, трябваше да обърне внимание на факта, че от новите колела стърчат някакви мистериозни тънки гумени косъмчета. Съвсем очевидно е, че са твърде меки и малки за шипове. В този случай възниква естествен въпрос: защо изобщо са необходими?

Повечето хора не знаят защо тези гумени пипчета са необходими на колела, а някои от най-малко посветените на въпроса дори ги смятат за шипове. В резултат на това народното творчество естествено роди десетки версии с различна степен на интерес и абсурд за произхода и предназначението на мистериозния елемент. Най-често народните догадки нямат нищо общо с действителността. На практика всичко се оказва много по-просто, но не по-малко интересно.

Така че гумени антени на чисто нови колела са необходими за абсолютно нищо. Те са абсолютно безполезни, нямат „тайна“ употреба или предназначение. Освен това те се получават всъщност случайно в резултат на производството на гуми. Мистериозните пипчета са просто гумена светкавица, която се получава по време на производствения процес на гумата във фабриката. Този процес се нарича вулканизация.

Заготовката на гумата се вкарва от робот в специална матрица, която се състои от няколко подвижни елемента. Между тези елементи има малки технически дупки. Когато започне вулканизацията и пресоването, горещата гума получава желаната форма. Малка част от горещия детайл се изстисква в същите технически отвори, в резултат на което след охлаждане се получава характерна гумена светкавица под формата на антени. По правило се изтрива след няколко дни работа на нови колела.