май 30, 2024

Шофирането през зимата може да бъде опасно заради леда и снега по пътя. Въпреки че е важно да сте подготвени като шофьори за това време от годината, от значение е и колата ви да е готова за предизвикателството. Следвайте препоръките по-долу, за да сте сигурни, че вашият автомобил може да се справи със зимните пътни условия.

Обслужете колата си предварително. Преди да се сблъскате с тежки зимни условия, трябва да се погрижите за някои основни моменти. Запомнете, че превантивните мерки са най-важни, за да не се стигне до необходимост от репатрак София. Уверете се, че акумулаторът ви е изправен. Температурите падат и ще ви е необходима повече енергия, за да запалите колата си. 

Препоръчително е да поддържате съотношение между 50/50 и 70/30 антифриз към вода. Посъветвайте се за точното количество със специалист, за да не се стигне до замръзване на течността. Въпреки че студеното време не вреди непременно на спирачките, щателната проверка може да гарантира най-доброто представяне при шофиране през зимата. Ремъци, маркучи, запалителни свещи, проводници и кабели – те могат да се повредят през всеки сезон, но ако се повредят през зимата, може да останете блокирани на много студено място за много дълго време.

Възможно е да използвате всесезонни гуми при зимни условия, но това няма да ви предложи пълна защита при лоши атмосферни условия. Зимните гуми използват специални смеси, проектирани да издържат на втвърдяване при ниски температури, осигурявайки по-добро сцепление в лед, сняг, киша и дори суха настилка. Проверявайте по-често дали гумите ви са добре.

Доливайте често течността за чистачки. Дори няколкоминутно пътуване по време на силна буря може значително да изчерпи течността. Изберете такава, която замръзва при ниски температури. Подгответе в колата си комплект от най-необходимото в случай, че закъсате с колата някъде или претърпите инцидент. В допълнение към аптечката си добавете топло одеяло, ръкавици, шапка, нещо за хапване, вода.