юли 25, 2024

Независимо от предназначението, вида на гумата и кой е направил гумата, подходящата маркировка трябва да бъде ясно обозначена на нейната странична стена (в съответствие с регулаторната документация и Правило N 30 на ИКЕ на ООН (GOST R 41.30-99) за гуми за пътници и лекотоварни автомобили) . Помислете за маркировката на гуми, като използвате примера на две гуми: Hankook Centum K702 (корейско производство) и Tunga C-140 (руско производство). Ние специално използваме оригиналното изображение и диаграмата на страничната стена на гумата за ваше удобство. По-нататък в текста ще има и снимки на други модели и марки.

Нека разгледаме по-отблизо маркировките на гумите.
Размер на гумата

Размерът на гумите е обозначение в съответствие с регулаторен документ. Например: 175/70R13, 195R15, 195R15С, 175-13, 6.45-13, 155/6, 15-13, 6.45-14.5LT, 225/60 R15, където

175, 195, 155, 225 – ширина на профила на гумите в милиметри,
6,45 и 6,15 – ширина на профила в инчове;
13, 14, 14,5 и 15 – диаметър на гумата или външен диаметър на джантата в инчове;
70, 60 – серия на гумите в проценти (съотношение на ширината на протектора и височината на страничната стена на гумата; височината, разделена на ширината и умножена по 100%. Изчислява се по следния начин: вземете за пример размер 195/60R15, където височината на страничната стена се приема като x. .. x/ 195 * 100 \u003d 60, тоест в този случай действителната височина на страничната стена на гумата е 117 милиметра);
ако зад обозначението на ширината на профила (195R15) няма линии и цифри, това означава, че серията на гумите е повече от 80;
R означава радиална гума,
за диагонални гуми буквата D не се поставя (6.45-13);
буквата C обозначава гума за лек камион (лек камион), произведен от производители в страните от ОНД,
и LT (Light Truck) – същото, но от производители от останалия свят;

По-подробно темата „Размер на гумите“ е разкрита в раздела за видео статии. Материалът, наречен „Първият (въвеждащ) филм“ съдържа подробен разказ за стандартните размери на леките автомобили (тези, чиито гуми имат широчина на протектора в милиметри). Вторият филм, наречен „Off-Road Gumi“, съдържа информация за гуми, чиито параметри са написани в инчове.
Търговска марка (марка), име на модела, страна на производство

Търговска марка (марка) на производителя на гумите – името или търговската марка на производителя. Например OMSKSHINA (OMSKSHINA), AMTEL-SIBERIA, GOODYEAR, NOKIAN и т.н. Може да има и съответно лого. За по-голяма яснота сме публикували няколко изображения.

Име на модела – търговско (търговско, фирмено) наименование, например M-234 „Taganka“, K-183 „Barguzin“, S-135 „Malachite“, Ya-559 и др. Моделът на гумата (име на модела на гумата ) е условно условно, цифрово, азбучно или комбинирано обозначение на гума, отнасящо се до една гума или група от гуми, обединени от общи конструктивни характеристики.

Страна производител – страната на произход на гумата. Тази маркировка ни указва страната, в която се намира заводът, произвел гумата. Например Произведено в Русия, Произведено в Япония и т.н.
Индекси за скорост и натоварване

Индексът на носеща способност (INS) е конвенционално цифрово обозначение на максималното натоварване, за което е проектирана гумата, например 96, 82, но като цяло може да бъде числа от 0 до 130;

Категория на скоростта (KS) – символ с главни латински букви на максималната скорост, за която е проектирана гумата (това са всички букви от латинската азбука, с изключение на буквите I, O, X, които могат да бъдат объркани с числа);

По правило индексът на носещата способност и категорията на скоростта са маркирани на гумата една до друга, например 96T. Индексът на двойна носеща способност е посочен в случаите, когато гумата може да се монтира по двойки от едната страна на оста. В този случай първата цифра означава „индекс на натоварване“ на гумата за единична гума, а втората за двойна гума. За повече информация относно индексите на скоростта и натоварването вижте нашата видео помощ „Индекс на носимоспособност“ и „Категория на скоростта“.
Други маркировки на гуми

За гуми, произведени в страните от ОНД – обозначението на регулаторния документ – GOST или TU на производителя. Автомобилните гуми трябва да отговарят на междудържавния стандарт GOST 4754-97 (годината на одобрение на стандарта не е отбелязана върху гумите).

Пример за обозначение на технически условия: TU2521-036-00148984-98. Тук 2521 е кодът на гумите според Общоруския класификатор на промишлените продукти, 036 е серийният номер на разработката, 00148984 е кодът на предприятието разработчик (според Общоруския класификатор на предприятията), 98 е последният две цифри от годината на одобрение.

На гуми от чуждестранно производство обозначението на регулаторните документи не е маркирано.

Означението Radial се поставя по избор върху радиални гуми. За повече информация относно концепцията за радиални гуми вижте нашето видео Буква R.

Обозначение Подсилени, т. нар. подсилени гуми или гуми с повишена носеща способност. За повече информация относно подсилените гуми вижте нашето видео Подсилени гуми.

Означението XL (Extra load) се използва за маркиране на гуми с повишена граница на безопасност. Това известие ви информира, че стандартътарт индекс на носимоспособност се увеличава с 4 (четири) единици. За повече информация относно подсилените гуми вижте нашето видео Подсилени гуми.

Означението Regroovable се използва за гуми, които имат опция за задълбочаване на шарката на протектора чрез канали.

Означението безкамерни се използва за безкамерни гуми. Въпреки това гумите, произведени от производители в страните от ОНД, може да нямат такова обозначение (то е грубо), но вместо това те са щамповани с незаличима водна боя КАМЕРА, ако според производствените условия безкамерна гума е била класифицирана като гума гума .

Означението Tube guma се използва за гуми с камера. Напоследък те са доста редки.

За зимните гуми се използва обозначението M+S, M.S, M&S (Mud+Snow, преведено като „кал + сняг“). Често тази маркировка означава гуми за всички времена.

Обозначение Снежинка (SnowFlake, преведено като „снежинка“; понякога иконата се обяснява като „три планински върха и снежинка“). Обозначението се използва предимно за зимни гуми. Първоначално е въведен в Северна Америка в средата на 80-те години. По-късно обаче маркировката започна да се появява на почти всички видове гуми, включително летни. В края на 20-ти век, за да се регулира това обозначение, беше въведен и легализиран тест: гумата, върху която производителят иска да инсталира тази маркировка, трябва първо да премине теста. Освен „заявителя“, в тестовете участва и гумата Uniroyal Tigar. Гумите на кандидата и базовите гуми се монтират последователно на специална кола. След това се изчислява коефициентът на сцепление на гумата с опорната повърхност. Ако гумите, кандидатстващи за маркировката Snezhinka, имат (коефициент) с 10% по-висок от този на Uniryal Tigar, тогава се издава разрешение за това обозначение.

Означението All season се използва за всесезонни гуми.

Означението Steel или Steel beted се използва за гуми със стоманен корд в прекъсвача.

Обозначението PSI (от първите букви на паундове на квадратен инч – паундове на квадратен инч) се използва върху гуми, обозначени с C или LT, съответстващи на индекса на тестовото налягане по време на тестове за натоварване и скорост.

Outside (страна обърната навън) или Inside (страна, обърната навътре) се използва при гуми с асиметричен модел на протектора. Тези надписи показват коя странична стена на гумата трябва да бъде отвън и коя от вътрешна по отношение на автомобила. В същото време върху гумата е изобразена стрелка или маркировка <<, показваща посоката на въртене на гумата, когато автомобилът се движи напред. Маркирани са и думите Rotation (посока на въртене). Важно! Не бъркайте такива стрелки с логото на известния производител на гуми - Dunlop, направено под формата на стилизирана стрелка. Вижте повече в нашия видео клип - Асиметрични и насочени гуми. TWI, ▲ или бибендум на гуми Michelin. Трябва да има поне 6 такива обозначения от всяка страна на гумата в горната част на раменната зона на протектора. Съкращение: Индикация за износване на протектора буквално се превежда като "индикатор за износване на протектора". Тези обозначения показват местоположението на индикаторите за износване в долната част на каналите на протектора. Индикаторите са направени под формата на издатини с размер, съответстващ на остатъчната дълбочина на шарката на протектора за различните видове гуми, при достигане на които работата им трябва да бъде спряна (виж "Правила за движение"). Nokian Tyres използва различен метод за определяне на оставащата дълбочина на протектора. Дата на производство, състояща се от три (за гуми, произведени преди 2001 г.) или четири цифри, от които първите две показват седмицата, а следващите - последните или последните две цифри от годината на производство, например: 108, където 10 е седмицата, а 8 е 1998 година; 1001, където 10 е седмицата, а 01 е 2001 година. Фабричният (серийният) номер е поставен върху гумите на производителите в страните от ОНД. Национален знак за съответствие за задължително сертифициране, например руски HX15, където HX15 е кодът на сертифициращия орган. Допуска се тази маркировка да не се поставя директно върху гумите, а само върху придружаващата документация. Знак за одобрение на типа гума в съответствие с Правило N 30 на ИКЕ на ООН. Единни разпоредби относно одобрението на гуми за леки автомобили и техните ремаркета, където цифрата в кръга е кодът на държавата, която е издала одобрението, а цифрите извън кръга са номера на одобрението. DOT (US Department of Transportation) обозначение, състоящо се от буквен или буквено-цифров код, присвоен от Министерството на транспорта на САЩ на конкретен производител на гуми, кодиран адрес на производителя и неговия централен офис, код на размера на гумата и потвърждение, че гумата е тестван, сертифициран да отговаря на изискванията на Федералния стандарт за безопасност PMVSS № 109, като DOT MKR4 AJOR. Ако гумата, независимо от мястото на производство, е предназначена за северноамериканския пазар (САЩ и Канада), тогава в допълнение към задължителната маркировка, предоставена по-горе, тя трябва да има допълнителна маркировка: максимално натоварване (в паундове и kgf) и максималното налягане в гумите (в psi). Например, МАКСИМАЛНО ТОВАРИЩЕ 515 kg (1135 lbs) 300 kpa (44 psi) MAX.PRESS. Използваните материали и броят на слоевете от тях в разбивача и трупа. Например, ПРОТЕЗА: 4 СЛОЯ (2 СЛОЯ ВИСКОЗА+2 СЛОЯ СТОМАНА) СТРАНИЧНА СТЕНА: 2 СЛОЯ ВИСКОЗА. Освен това трябва да бъдат посочени индекси: устойчивост на износване, адхезия и температура. Например TREADWEAR 260, TRACTION A, TEMPERATURE A. Знакът за баланс е жълт кръг с диаметър 5-10 мм, което показва лесно място при определяне на статичния дисбаланс на гумата. При поставяне в гумата на вътрешната гума, клапанът на вътрешната гума трябва да бъде подравнен със светлата част на вътрешната гума. Обозначенията на гумите и джантите и техните характеристики за всяка конкретна марка, а понякога и модификации на автомобила, са посочени в "Ръководството" за неговата работа, публикувано от производителя на автомобила, и не трябва да се отклонявате от тези стандарти, тъй като те съдържат номинални показатели за стабилност, управляемост, проходимост на автомобила в целия диапазон на неговите скорости. Не е посочена само шарката на протектора на гумите, която всеки собственик избира самостоятелно (с изключение на монтажа в автомобилния завод), въз основа на специфични условия на работа, сезон, стил на шофиране, както и финансовите му възможности. Във всеки случай обаче използваните гуми трябва стриктно да отговарят на параметрите, посочени от производителя на автомобила: геометрични размери, натоварване, максимална скорост и налягане в гумите. Тук трябва да се отбележи, че индексът на носеща способност, отбелязан върху страничната стена на гумата, означава максималното натоварване на гумата. При пътническите гуми натоварването е икономично, т.е. това натоварване и съответната максимална скорост и налягане в гумите, при които се осигурява най-голям комфорт при шофиране. Това натоварване обикновено е по-малко от максималното с 10%.