юли 25, 2024

Шипове против плъзгане се използват за подобряване на сцеплението на гуми с хлъзгави повърхности през зимата (в райони на валян сняг и при заледени условия).

Шипове обикновено се монтират на зимни (рядко всесезонни) гуми, за предпочитане проектирани за шипове, т.е. като има отделни големи неизрязани пулове. Понякога такива пулове на гумата са маркирани по специален начин или в тях вече са направени фабрично дупки за инсталиране на шипове. Най-добре е да използвате фабрични гуми с шипове. И не забравяйте да ги смените навреме за подходящия сезон. На сухи твърди повърхности шпилките се износват преждевременно или падат, разхлабвайки гнездата си. Пътната настилка също страда, така че в някои централноевропейски страни използването на гуми с шипове на автомобили е забранено.

Експериментите и тестовете показват, че е оптимално да се монтират около 110-120 шипове на три реда по всеки ръб на протектора на гума, например 175 / 70R13 (фиг. 9). Шипове, които образуват по-малко от пет реда или са разположени на по-малко от 3 мм от ръба на протектора, са неефективни.

Ако дупките в блоковете на протектора за монтиране на шипове са направени от производителя на гумите, препоръчително е да шипове такава гума незабавно, без да чакате, докато натрупаният пясък и мръсотия разбият дупките и ги направят неизползваеми. Частичната (непълна) шипове също е неподходяща, тъй като в този случай всеки шип ще има голямо натоварване на „разкъсване“ и свойствата на сцепление на тази гума ще бъдат недостатъчни. Освен това гумите, които не са напълно с шипове, вероятно ще загубят първоначалния си баланс, докато напълно с шипове не.

По-добре е да инсталирате шипове в специализирани работилници. По-добре е да шипове и четирите гуми. Когато разглобявате или пренареждате колела с гуми с шипове, дори ако шарката на протектора на гумата не е насочена, трябва да запомните и да запазите посоката на тяхното въртене, така че шиповете да не се разхлабят в гнездата си. Новите гуми с шипове трябва да бъдат обработени правилно – при ниски скорости (до 60 км/ч), без резки маневри и спиране за около 200 км, а след това не надвишаване на максималната скорост от 130 км/ч.

Карането на гуми с шипове има забележими характеристики. В движение автомобилът става забележимо по-шумен, горивната му ефективност се влошава. В киша от сняг и кал или в дълбок насипен сняг ефективността на шипове е ниска, а на твърд сух или мокър асфалт гумите с шипове дори губят спрямо обикновените: поради намаляване на площта на контактната зона на гумата с път, спирачният път на автомобила се увеличава с 5-10%. Въпреки че намаляването на спирачния път на лед със 70 процента е тяхното несъмнено предимство.