май 30, 2024

Всички автомобилисти знаят, че зимните гуми са два вида – с шипове и без. Някои шофьори предпочитат да използват само гуми с шипове през зимата, докато други искрено не разбират защо изобщо са необходими шипове и какви са техните предимства.

Да, наистина гумите с шипове са доста шумни, имат по-лошо управление и по-дълъг спирачен път на чист асфалт, а самите шипове се затъпяват доста бързо, но! такива гуми осигуряват несравнимо по-добра плаваемост и маневреност при натъпкан сняг и лед. Освен това трябва да е абсолютно ясно, че дори и най-евтините зимни гуми с шипове ще осигурят по-къс спирачен път при натъпкан сняг или лед, в сравнение с най-скъпата гума без шипове. Разбира се, при същото време и пътни условия.

Производителите на гуми доста често предлагат гуми с шипове в своята линия зимни модели. с отвори за шипове. Много шофьори все още вярват, че тези гуми са предназначени да се използват само с шипове, а без тях те са „доста по-ниски“. Това е често срещано погрешно схващане, което няма основа.

Повечето модели с шипове практически не отстъпват на своите братя „чистокръвни велкро“. Те имат еднакъв мек протектор, а също така има голям брой многопосочни ламели, които са отговорни за сцеплението в надлъжна и напречна посока. Плътността им обаче е малко по-малка от тази на велкро (за да остави място за монтиране на шипове), но има по-голямо разстояние между блоковете на протектора, т.е. по-широки дренажни канали. Колкото по-широки са тези канали, толкова по-добра е проходимостта на гумите в насипен сняг и кал.

Така че в този случай ще бъде много по-лесно да излезете от дълбока снежна преса с такива гуми. Възможността за допълнително поставяне на шипове на такива гуми е само плюс в техния „арсенал“, което им позволява да покажат най-доброто представяне на всички видове зимни пътища.

Тогава защо не ги поставите веднага във фабриката, ако това само ги прави по-добри?

Много е просто, в редица европейски страни с топъл умерен климат е законово забранено използването на гуми с шипове, те разрушават асфалта.

Ето защо на купувачите се предлага универсална версия на зимни гуми, която може ефективно да се използва както с шипове, така и без. Всичко зависи от техните изисквания и, разбира се, от условията на използване. Ясно е, че ако трябва да шофирате през зимата главно по градски улици, които се почистват редовно, тогава шипове не са необходими, предградията, селата и областните центрове са съвсем различен въпрос, тук шиповете винаги са подходящи.