май 30, 2024

Колелата на камионите изпитват значителни натоварвания, така че се обръща специално внимание на износоустойчивостта и издръжливостта на гумите. Висококачествените, правилно подбрани гуми осигуряват високо ниво на безопасност за участниците в движението, спомагат за намаляване на разхода на гориво и удължават работния период на елементите на окачването. Гумите за камиони се класифицират според четири основни критерия: тип на протектора, пътни условия, дизайн, ос, за която са предназначени.
Видове гуми по шарка на протектора

Шаблонът на протектора се определя главно от условията на работа. Според вида на шарката на протектора условно се разграничават следните гуми за камиони: пътни, багажни, офроуд, регионални, кариера.
Път
Гуми за пътни камиони

Тези гуми са предназначени за пътуване по павирани равни пътища. Жлебовете са плитки и тесни. Това е тиха и удобна гума, която осигурява (при транспортиране на стоки по асфалт) рационален разход на гориво, стабилност, добра скорост и ефективно спиране. Такива гуми са много подходящи за превозни средства на дълги разстояния, използвани за междуградски и международен транспорт, но напълно губят предимствата си в офроуд условия. При лоши пътища пътните гуми се износват бързо и осигуряват лошо плаване.
Багажника
Основни гуми за камиони

Осигуряват добра стабилност, управляемост на оборудването, рационален разход на гориво. Те имат висок индекс на наслояване. Използват се основно за монтаж на тежкотоварни самосвали и камиони.
офроуд
Гуми за камион за офроуд

Те се отличават с развити уши, чиято ширина трябва да съответства на каналите в протектора. Само в този случай ушите ще предпазят ефективно гумата от запушване с мръсотия и ще осигурят движението на тежка машина по непроходими пътища, пясък и сняг. Възможно ли е да се управляват офроуд гуми на асфалт? Мога. В този случай обаче разходът на гориво ще се увеличи с 1,15-1,4 пъти, а ограничението на скоростта ще бъде 70 км / ч (не е безопасно да шофирате по-бързо). Нивото на шума е високо, комфортът при возене е нисък. Такива гуми се монтират главно на специално оборудване и военно оборудване.
Регионален (универсален)
Универсални гуми за камиони

Такава гума се състои от централна част с модел на пътя и уши, разположени по краищата. Инсталира се на камиони, предназначени за пътуване по асфалт и лек офроуд. Регионалните модели обикновено се използват за повечето строителни съоръжения.
кариера
Универсални гуми за камиони

Такава гума, чийто модел („рибена кост“) е подобен на шарката на протектора на селскостопанските машини, е предназначен за монтаж върху минни самосвали и друго специално оборудване. Кариерният протектор се характеризира с големи издатини и наличие на уши. Гумите за кариера са ефективни за използване в най-трудните пътни условия.
Класификация на гумите за товарни автомобили по местоположение на оста

В зависимост от оста, за която е предназначена гумата, гумите се разделят на няколко класа:

За преден мост. Гумата на предните колела е подложена на голямо напрежение при рязко ускорение и спиране. Протекторите имат надлъжни канали, които могат ефективно да отвеждат водата. Летните гуми практически нямат напречни канали. При зимните и офроуд гумите напречните канали са ясно изразени.
За задната ос. Напречните жлебове са ясно изразени. Те могат да липсват само на гуми, предназначени за шофиране по асфалтов път.
За ремарке. Такива продукти не са особено отговорни и тяхната задача е да осигурят минимална устойчивост. Напречният модел върху тях липсва или е слабо изразен.
Универсални гуми за камиони. Може да се използва както на предната, така и на задната ос. Най-често новите продукти се поставят на предните колела и след определен период на работа се пренареждат към задните. Използването на кормилни гуми за ремаркета и полуремаркета е забранено, за да се избегнат инциденти.

Разновидности на гуми по дизайн

По дизайн гумите за камиони са разделени на диагонални и радиални.
Диагонал

Рамката на такива продукти се състои от гумирани подложки за шнур, чиито ръбове се увиват около пръстените. За леки автомобили този дизайн се счита за остарял, но за камиони тези гуми все още се използват поради относително ниската си цена, поддръжка, устойчивост на порязвания и пробивания и смекчаване на натоварванията при пътуване по лоши пътища. Големият им недостатък е компресията на протектора при големи натоварвания.

Диагоналните гуми се делят на камерни и безкамерни. Първият се появи много отдавна. Те са по-малко функционални поради ниската устойчивост на пробиване. Визуално безкамерните продукти се различават малко от камерните продукти. Ако такъв модел е пробит с тънък предмет, тогава вътрешният гумен слой с дебелина 2-3 мм предотвратява бързото изтичане на въздух. Други предимства: по-малко тегло, поддръжка малък отвор може лесно да се запечата с уплътнителен материал), ниско нагряване при транспортиране, бавно износване. Недостатъкът е трудността при поправяне на значителни щети.
Радиална

Нишките на корда в такава гума минават от едната страна на другата, без да се пресичат. Радиалните гуми са по-добри от диагоналните по отношение на здравина, топлопроводимост, устойчивост на напукване и големина на натоварванията. Тези продукти осигуряват добро сцепление с пътното платно, което води до повишена безопасност поради доброто управление и стабилността на автомобила. Недостатъци: Сложен дизайн и следователно по-висока цена в сравнение с диагоналните гуми, уязвимост на повреди при лоши пътни условия.
Видове гуми по сезон

Въпреки че повечето собственици на камиони предпочитат да монтират всесезонни гуми, летни и зимни гуми за камиони също съществуват.

Основната разлика между тези гуми една от друга е съставът на каучука (по-твърда структура за летните гуми и по-мека за зимните гуми) и шарката на протектора.

Вашият коментар