април 22, 2024

Шофьорите често питат за възрастта на гумите. Както показва практиката, всички се страхуват, че след като са купили гуми преди година или две години, са платили за продукт с ниско качество. В действителност обаче нещата са различни. И така, от коя дата гумите могат да станат „стари“?

Ако гумата се съхранява на сухо, хладно и тъмно място, възрастта им се променя минимално. Всички водещи производители на колела са съгласни, че при правилно съхранение колелата остаряват 17 пъти по-бавно, отколкото когато се използват.

Какво означава това на практика?

Новопроизведените гуми с размер 205/55 R16, които шофьорът кара 3 седмици, са „стари“ като гумите с едногодишно съхранение.

Дори след няколко години добре съхраняваните гуми са със същото качество като новопроизведените.

Няма нужда да се притеснявате, че колелата, направени преди две години, са някак по-лоши. В интерес на традиционните производители и търговци на дребно е да продават продукти с най-високо качество. Разпространявайки нискокачествени гуми, те ще подкопаят доверието на клиентите.

По-долу е информация от официални източници.

Continental: „Правилно съхраняваните и неизползвани гуми на възраст под 5 години могат да се продават като нови и използвани при нормална експлоатация.“
Nokian: „Оригиналните спецификации на една гума могат да издържат до пет години.
Michelin: „Няма разлика в поведението на нова гума и тази, която е на 3 години, когато се съхранява правилно.“
Goodyear: „Няма научни или технически данни, които да определят максималния живот на нова, неизползвана гума. Въпреки това дилърите трябва да ги съхраняват правилно.“

По този начин можем спокойно да обобщим: купувайки гуми с най-новата дата на производство (препратка към тези, които обичат да разберат седмицата на производство), вие просто плащате повече. Избирайки и препрочитайки следващите тестове, погледнете преди всичко цените.

Стареене на гумите

Каучукът се разрушава главно от излагане на светлина и температурни колебания.

Така че защо колелата „остаряват“? Изненадващо, това не се дължи основно на възрастта, а основно на продължителното излагане на UV лъчение.

Ето защо производителите и търговците препоръчват съхраняването на гуми в сухи и тъмни помещения със стабилна температура. Също така е важно правилно да позиционирате гумата, така че да не се деформира под собствената си тежест.

Съхранените гуми са защитени от промени в температурата и влажността, така че остаряват много бавно.

Процесът на стареене започва само когато водачът е започнал да използва директно гумата. От този момент нататък те трябва да се справят с колебанията в температурата, слънчевата светлина и влажността. Тук си струва да си припомним опаковките, които забавят циркулацията на въздуха, създавайки тази твърде разрушителна влажност.

Шофьорите могат да се борят със стареенето на каучука

Обръщането на редовно внимание на колелата е много по-важно от постоянното фокусиране върху датата на производство. Това значително ще удължи експлоатационния им живот, гарантирайки стабилно и безопасно шофиране.

Пет съвета за удължаване на живота на гумите:

Поставете колата в гаража за през нощта. Сухите и тъмни среди са идеални за каучук;
Проверявайте налягането в гумите ежемесечно;
Балансирайте колелата в магазин за гуми и проверете геометрията им;
Правилно съхранение на неизползван комплект. Съхранявайте гумите без джанти една до друга и колелата, разположени една върху друга;
Плавното и плавно шофиране прави чудеса. Избягвайте стила „газ до пода – спирачка“.
Въпреки че гумите нямат предварително определен експлоатационен живот, те трябва да се проверяват редовно след 5 години употреба.

Ако видите малки пукнатини и други признаци на стареене, тогава е по-добре незабавно да смените гумата.

Michelin не препоръчва използването на гуми по-стари от 10 години. Дори на пръв поглед гумите да не показват признаци на износване и да имат достатъчна дълбочина на протектора.

Вашият коментар