април 22, 2024

Шумът от летни или зимни гуми е типично явление, което се получава при смяна на обувки за летни или зимни джанти. Противно на общоприетото схващане, шумът или бръмченето на гумата не зависят много от сезонността. По-скоро разликата се усеща, но същността на появата на шум при шофиране се крие не в сезонността на моделите, а в условията на работа и конструктивните особености на гумата. В този случай условията могат да бъдат както климатични, така и пътни.
Какво причинява акустичен дискомфорт?

Дефектни лагери на предните колела.
кривина на колелото.
Тежък товар.
Ниско налягане в гумата.
Маневри на превозни средства.
Гумите са нови и изискват разходка (до 500 км).
Характеристики на протектора на гумата в контакт с пътната настилка.

Първите пет причини за шум са свързани с неизправности на превозното средство или фактори на трафика. Тук всичко е ясно, трябва да се свържете със специалисти за ремонт на определени компоненти, ако е необходимо, да смените гумите. Но какво ще стане, ако всичко е наред, но шумът остане? Нека поговорим за естеството на появата на шум в протектора. Има две причини за бръмченето: структурата на протектора и гумената смес.
Характеристика на шарката на протектора

Когато гумата се търкаля, въздухът, който навлиза в междублоковите пространства на протектора, създава определени шумове. В същото време този акустичен резонанс се увеличава право пропорционално на увеличаването на скоростта. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-шумни са гумите. Ето защо, когато проектират гума, инженерите отделят много време на геометричната оптимизация на блоковата подредба.

Но подобрението на комфорта води до загуби в характеристиките на спиране и сцепление, така че дизайнерът балансира между безшумното движение и качеството на сцепление. Като пример за важността на поддържането на баланс може да се цитират всякакви гладки гуми, по отношение на комфорта им няма равни, поради липсата на канали като такива, но това предимство съдържа ясен недостатък – лоша флотация, устойчивост на износване и висока цена.
Гумена смес за гуми

Един от най-важните аспекти, който ясно показва разликата между скъпи и евтини гуми. Казано по-просто, по-твърдите гуми причиняват повече тътен от меките. Неразумната твърдост на каучуковата смес е един от основните признаци на евтини продукти за гуми, тъй като не съдържа омекотители и елементи, съдържащи силиций. Именно те придават мекота, което се отразява положително в потискането на шума. Освен това гумите, съдържащи съвременни омекотители, не губят своята сигурност. Тоест те остават здрави, но в същото време остават еластични.

Най-яркият пример за важността на смесването за акустичен комфорт дават моделите Bridgestone Blizzak DM-V1 и Habilead RW501. Представените модели имат същите протектори (Khabilid купи правата върху шарката на протектора), но нивото на шума е небето и земята.
По-шумни ли са летните гуми от зимните?
В зависимост от условията. Ако поставите зимни гуми през лятото, ще бръмчи много. А ако вземете лятна гума и я използвате в първите дни на пролетта или последните дни на есента, тогава тя ще вдига повече шум. Но ако изберете класическите условия на работа за летни и зимни гуми, тогава летните ще бъдат по-тихи. Това се потвърждава от европейската система за етикетиране на гуми. Например даваме модел на същия производител в същия размер

Вашият коментар