април 22, 2024

Помислете за днешния автомобилен пазар. SUV (класически SUV) и CUV (Crossovers с пътнически характеристики) бързо изпреварват търсените класически леки автомобили. Следователно въпросът за инсталирането на зимни гуми на SUV е доста актуален.

Шофьор купува SUV по различни причини, основната от които е безопасността. По всичко личи, безопасността идва от по-високата позиция на сядане. Също така средностатистическият водач на SUV се „успокоява“ от голямото тегло и размери на превозното средство, както и от дизайна на задвижването на всички колела на трансмисията на автомобила.

Всъщност всички тези предимства остават актуални, но с някои резерви. По-високата позиция на сядане ви дава ясно предимство при видимост, ако сте единственият SUV на пътя. Но ако не и единственият, в много ситуации на шофиране вашето предимство се изравнява. В допълнение, високата позиция на сядане означава, че превозното средство има висок център на тежестта, тъй като всички тежки компоненти (двигател, трансмисия, диференциал), както и пътниците и товарът също са по-високи от земята. Голямото тегло и маса на автомобил с висок център на тежестта създават ефект на махало, което намалява баланса на автомобила при завой, маневриране или силно спиране.

Ефектът на махалото е физически закон, открит от Галилео Галилей, който описва редовното осцилаторно движение на махалото под въздействието на гравитацията и придобитата инерция.

Повечето шофьори са на мнение, че при SUV стабилността ще се поддържа чрез AWD. В същото време кросоувърът може да бъде обуван във всяка гума. Всъщност, тъй като автомобилът със задвижване на всички колела има повече части, той има тенденция да бъде по-тежък и от своя страна това тегло в по-висок център на тежестта допълнително увеличава ефекта на махалото, което води до по-дълъг спирачен път. С други думи, задвижването на четирите колела не осигурява спиране, само гумата осигурява спиране.

За да поддържат ниски цени на автомобилния пазар, много производители предлагат SUV само с предно задвижване (FWD). В такива случаи SUV е просто лек автомобил, с допълнително тегло и висок център на тежестта.

Всъдеходите имат нужда от зимни гуми. Нищо не може да компенсира лошото сцепление на контактната зона. Помнете основната истина, че гумата е единствената част от колата, която докосва пътя.

Високият център на тежестта в съчетание с допълнителното тегло на SUV може да бъде опасен, особено през зимата. Прехвърлянето на натоварването върху предните гуми при силно спиране, разтоварването на задните гуми при силно спиране (като по този начин се намалява тяхното контактно петно), прехвърлянето на натоварването към външните гуми в завой или маневрирането за избягване на сблъсък, всичко това създава условия за плъзгане. е ефектът на махалото и как след като махалото започне да се люлее в грешна посока, е много трудно да се спре люлеенето.

Вашият коментар