април 22, 2024

Всеки здравомислещ собственик на автомобил знае, че през зимния сезон е необходимо да се използват гуми, които са подходящи за сезона. Зимните гуми обаче могат да бъдат както с шипове, така и без, така че е много важно да направите правилния избор, тъй като характеристиките на шофиране на тези гуми се различават значително.

Какво представляват шипове и защо са необходими?

Шиповете са метални елементи, включени в шарката на протектора. Основната им задача е да осигурят допълнително сцепление върху заледени повърхности. Поради наличието на остри ръбове, шиповете перфектно се придържат към леда, което позволява на автомобила да поддържа траекторията си, а също така осигурява кратък спирачен път и уверено ускорение. Противоплъзгащите шипове са ефективни не само при пътища, покрити със слой лед, те са не по-малко полезни и за писти, покрити с натъпкан сняг с твърда кора. На насипен сняг, противно на общоприетото схващане, шиповете изобщо не работят. Използването на гуми с шипове на заледени пътища ви позволява да направите поведението на автомобила по-предвидимо, като по този начин значително повишавате нивото на безопасност при шофиране.

Въпреки това, освен неоспоримите предимства, гумите с шипове имат и редица недостатъци. Първо, на мокри пътища и асфалт, такива гуми ще демонстрират по-дълъг спирачен път. На второ място, въпреки всички съвременни технологии, гумите с шипове са шумни, малко по-трудни за балансиране и по-малко удобни от техните безшипове. На трето място, такива гуми изискват специално внимание и грижа, в противен случай шиповете няма да издържат дълго.

По този начин гумите с шипове са уместни само ако всички пътища са покрити с валежи през по-голямата част от зимата и термометърът е постоянно под нулата градуса. В противен случай е по-добре да се даде предпочитание на зимни гуми без шипове.

Ако има нужда да използвате шипове, тогава първо ви препоръчваме да се запознаете с някои от нюансите на избора. А именно, има два вида гума с шипове:

– с фабрични шипове, в този случай шипове със специален дизайн се монтират от производителя по специална технология;

– с възможност за шипове, тоест производителят е предвидил само места за кацане на шипове, автомобилният ентусиаст може да монтира самите шипове по желание при монтажа на гумата;

Първият вариант е по-предпочитан, тъй като шиповете, инсталирани от производителя, като правило, издържат много по-дълго.

Характеристики на работата на зимните гуми с шипове.

1. Гумите с шипове трябва да се носят на четирите колела на автомобила, в противен случай няма да е възможно да се гарантира предвидимо и безопасно поведение на пътя. Освен това, ако гумите са насочени, е много важно да позиционирате правилно колелата, така че посоката на въртене да съвпада със стрелката отстрани на гумата.

2. За да се насладите напълно на безопасното каране на шипове, е необходимо да се извърши компетентно разбиване, а именно през първите няколкостотин километра трябва да се избягват рязко потегляне, подхлъзване, спиране „до пода“ и също не надвишавайте маркировката на скоростомера от 90 км / час.

3. Всеки знае, че за да е равномерно износването и на четирите колела трябва да се пренареждат на всеки 10 хиляди. Освен това за гумите с шипове има нюанс – през целия експлоатационен живот колелото с шипове трябва да се върти в една посока, в противен случай шиповете могат да изскочат. Тоест можете да размените предния ляв със заден ляв и съответно преден десен със заден десен и нищо друго.

4. За да могат шиповете да служат дълго време, налягането трябва да се следи постоянно, тъй като контактното петно ​​се нарушава при спуснати колела и натоварването на шпилката се увеличава.

При спазване на всички горепосочени препоръки, гумите с шипове ще изпълняват своите задължения без проблеми през целия си експлоатационен живот.