април 22, 2024

Разликата в условията на приложение, значителните разлики в изискванията за технически и експлоатационни параметри принуждават производителите на гуми да използват различни методи при производството на продукти за леки автомобили и тежкотоварни автомобили. Обхватът на работа на камионите е поразително различен от този, в който „работят“ автомобилите. Тракторите, самосвалите и друга специална техника всеки ден се сблъскват с трудни, а понякога и екстремни природни явления и условия.

Такива превозни средства трябва да работят при всякакви метеорологични „капризи“, независимо дали е градушка или дъжд, колелата им са в постоянно взаимодействие с чакъл, кал, пясък. Ето защо правилно подбраните гуми са ключът към доброто управление на товарен автомобил.

Гумите за тежкотоварни превозни средства трябва да имат следните характеристики:

дълъг експлоатационен период;
устойчивост на значителни натоварвания;
повишена степен на якост;
износоустойчивост.

Леките гуми от своя страна трябва да осигуряват максимален комфорт при шофиране, тоест да имат минимален шум, да бъдат бързи и ефективно да се справят с хлъзгави повърхности. Има обаче и други параметри, по които гумите за тежкотоварни автомобили се различават от гумите за леки автомобили.
Външни и дизайнерски разлики

Една от основните разлики между гумите за леки автомобили и гумите за камиони са размерите и всъщност дизайнът. И двата вида продукти се произвеждат на едно и също оборудване, но при създаването на гуми за камиони се използват по-голям брой гумени слоеве. В резултат на това те са много по-дебели и по-широки, което повишава надеждността и издръжливостта, осигурява устойчивост на топлинно и механично натоварване. Обърнете внимание на други разлики:

При производството на продукти за тежкотоварни автомобили се използва подсилващ материал, тоест метален шнур. Продуктите за леки автомобили се изработват с помощта на елементи от текстил или полимери.
Шаблонът на протектора на автомобилните гуми за леки автомобили е по-гладък, а при модификациите на камиони има дълбоки канали. Тази функция улеснява управлението на камиона в офроуд условия.
Традиционно за тежкотоварни автомобили се използват всесезонни гуми, но за някои видове превозни средства се предлагат и зимни модификации.
Има и разлики в етикетирането. Ако за пътнически превозни средства няма концепция за предни и задни гуми, то за камиони е. Маркировката на гуми за тежкотоварни автомобили съдържа информация за коя ос е предназначен този продукт: задвижвана (в обозначение F), водеща (в обозначение D), за ремаркета – T. Произвеждат се и универсални продукти.

Маркировка на гуми за камиони MICHELIN
Видове гуми за камиони

Ако изберете гуми за товарен автомобил, тогава първото нещо, което трябва да решите, е мястото на монтаж (ос). Според този параметър продуктите се класифицират в тези, предназначени за:

Направляваща ос. Те осигуряват бърза реакция на движението на волана.
Водеща ос. Техният дизайн ви позволява да създавате добри параметри на сцепление и сцепление с пътната настилка. Те са монтирани на задната ос.
За ремаркета. Те са отговорни за безопасността по време на маневри или по-скоро при завиване. Такива продукти се характеризират с увеличена площ на протектора.

Класификация на гумите за камиони

Отделно трябва да се каже за универсалното. Такива модели са подходящи за монтаж не само на задвижващата ос, но и на кормилната ос на тежък камион. Те имат малко по-лоши технически и експлоатационни параметри, но това се компенсира от пълната им подмяна.

Вашият коментар