юни 15, 2024

Когато средната дневна температура навън падне до +5℃, е време за смяна на обувките на автомобила. И много хора задават логичен въпрос кои зимни гуми е по-добре да изберете, върху какво да се съсредоточите, за да не сбъркате. Такава покупка е доста скъпа, така че трябва да сте напълно сигурни, че избраните продукти осигуряват добро сцепление и комфорт при шофиране, напълно отговарят на параметрите на вашето превозно средство и планираните условия на работа.

При производството на зимни и летни гуми се използват материали с различна структура и състав. Например, за зимни модификации те са по-меки, а за летни, напротив, са малко по-твърди. Ето защо при минусови температури летните гуми губят първоначалната си еластичност, което неизбежно води до увеличаване на спирачния път. Параметрите на свързване и безопасността също намаляват. В същото време зимните модификации не се държат добре в горещо време и не се препоръчват за използване през топлия сезон. Ето защо, с настъпването на студеното време, трябва да решите как точно да изберете зимни гуми, така че да не се провалят в условия на лед и снежна каша.
Изборът на зимни гуми за различни метеорологични условия

За да отговорите недвусмислено на въпроса кои зимни гуми да изберете, първо трябва да определите планираните условия на работа. Съвременните производители произвеждат гуми, които са ориентирани към различни климатични и метеорологични условия, стил на шофиране и др. В зависимост от това е обичайно продуктите да се разделят според предназначението им:

За мека зима. В този случай студеното време продължава не повече от три месеца, а минималната средна дневна температура не пада под 0℃. Няма стабилна снежна покривка или заледяване, преобладават сух или мокър асфалт.
За суровата зима. Студът продължава повече от три месеца, докато средната температура може да падне под -10℃. Характерни са редовните валежи и постоянно възниква необходимостта от почистване на пътя.

Ако имате нужда от зимни гуми за меки условия, тогава ви препоръчваме да обърнете внимание на така наречените европейски гуми. Те се характеризират със следните характеристики:

Всички продукти нямат шипове.
Те имат заоблена раменна зона, докато блоковете на протектора са разположени много плътно.
За производството се използват суровини от твърд каучук.
Продуктите гарантират добро управление и динамика, имат висок скоростен индекс. Ако предпочитате спортно каране, бързо ускорение и шофиране с висока скорост, тогава изберете зимни гуми без шипове от европейски тип с индекс „Y“ в маркировката.

Как да изберем зимни гуми за суров климат

Някои региони на нашата страна се характеризират със снежни, студени зими. При такива условия трябва да се даде предпочитание на така наречените арктически гуми. Те са:

подходящ за приложение при температури до -50℃;
са направени от доста меки гумени суровини;
имат в дизайна значителен брой многопосочни ламели, както и специални съединителни ръбове;
имат агресивни уши в областта на раменете;
имат ограничен индекс на скорост, който не надвишава 190 километра в час.

Забележка! Арктическите модификации са:

Без шипове. Те са направени от по-мека каучукова смес и често съдържат абразивни частици. Понякога структурата им е пореста. Такива модификации са идеални за големи градове, за шофиране по разчистени писти и пътища. Идеален за региони, където шипове са забранени.
С шипове. Те са проектирани специално за всички видове павирани пътища. Демонстрирайте добра производителност, когато „работите“ на лед и в условия на дълбок сняг. Ако гумите с шипове са по-подходящи за вас, решете коя да изберете, като се съсредоточите върху дизайнерските характеристики. Например експертните съвети ще ви помогнат да решите кои гуми с шипове да изберете. Обикновено продуктите се класифицират в зависимост от вида на шипове (те могат да бъдат с единичен или двоен фланец), както и от вида на върховете – многогранни или кръгли.

Когато купувате гуми, не забравяйте, че:

Модификациите с шипове не са разрешени във всички държави/региони;
гумите с асиметричен модел се считат за най-ефективни;
действителното поведение на превозното средство на пътя зависи не само от липсата или наличието на шипове, но и от шарката на протектора, състава, от който е направен продуктът;
произвеждат се специални гуми, в дизайна на които има технологични отвори, предназначени за инсталиране на шипове, които се монтират с помощта на професионално оборудване.

Вашият коментар