юли 25, 2024

Гумата за автомобил е черупка, изработена от гума, метал и плат, която е монтирана върху джантата на колелото. Монтира се на автомобила, осигурява връзка между транспорта и пътя. Дизайнът на гумата абсорбира вибрациите, които възникват от лошо качество на пътя.

Англичанинът Томсън стана изобретател на автомобилната гума. Първият модел на продукта беше примитивен и изобщо не приличаше на модерна гума. След появата на смяната на гуми стана възможно гумите да станат по-твърди. През годините дизайнът на гумата е модернизиран, за производството й са използвани еластични текстилни нишки и по-издръжливи материали.

Съвременните гуми са изработени от плътна гума, корда, където се добавят метални нишки, текстилни и полимерни влакна. Вероятно знаете, че гумата се състои от каркас, протектор, колан, борд и странична част. За автомобили от пътнически тип се използва шнур с текстилни нишки, а за камиони – метален шнур.

В индустрията се произвеждат два вида гуми – радиални и биас гуми.

При гумите с радиален тип всички нишки се полагат по радиуса на колелото, а при гумите с диагонален тип те са разположени под определен ъгъл спрямо радиуса на колелото.

Трябва да сте наясно, че радиалните гуми са стабилни по размери. Те са по-твърди, по-икономични, имат по-малко слоеве, по-леки са, издържат по-дълго и са страхотни за каране извън пътя.

Днес тези гуми са най-популярни сред шофьорите и са заменили напълно гумите за пристрастия.

Гумите против хлъзгане са много популярни. Върху тях са монтирани метални шипове, които позволяват на автомобила да се движи по хлъзгава или заледена писта. Тези колела ще помогнат на водача по време на лед и снеговалеж, те също имат своите недостатъци: возенето по тях е по-шумно, изразходва се повече гориво, не са много ефективни на писти с насипен сняг и особено на участъци със сух асфалт.