май 30, 2024

Балансирането на колелата е процедура, която ви позволява да намалите нивото на изтичане на колелата, което възниква поради тяхното небалансирано въртене. Необходимо е както за стари автомобили от обикновен клас, така и за модерни чуждестранни автомобили. Трябва да балансирате редовно и да не чакате, докато колата започне да губи контрол при висока скорост. При ежедневната употреба на оборудването оптималната честота на балансиране е поне веднъж на сезон.
Видове дисбаланс
Видове дисбаланс на колелата

Опасност за автомобила са два вида дисбаланс – статичен и динамичен. Има моменти, когато колата има и двата вида дисбаланс на колелата.
Статичен дисбаланс

В този случай оста на въртене и оста на инерция са успоредни една на друга, а масата на колелото се разпределя неравномерно около обиколката, което причинява надлъжно биене. Признак за такъв дисбаланс е, че когато колелото се върти, ще се наблюдават вертикални скокове на оста.
Динамичен дисбаланс

При този вид дисбаланс оста на инерцията образува определен ъгъл с оста на въртене. В този случай разпределението на теглото по ширината на гумата е неравномерно. Този проблем е присъщ главно на широкопрофилните гуми. Изразява се в биенето на колелото встрани.
Причини за дисбаланс

Причините за това неприятно явление, което засяга издръжливостта на лагерната главина и управляемостта на превозното средство, могат да бъдат:

Грешки в производството и монтажа. Неидеалната геометрия на нов продукт (в определени граници) не е дефект.
Повреди на гумите (вътрешни и външни), появяващи се поради шофиране по лоши пътища, инциденти.
Неравномерно износване на гумите.

Кога да направите балансиране на колелата

Балансирането е необходимо както за задната, така и за предната ос, въпреки че дисбалансът е по-изразен при предните колела. Има разногласия относно това колко често трябва да се извършва балансиране на колелата. Най-често се препоръчва това събитие да се провежда поне веднъж годишно (за предпочитане веднъж на сезон) или на всеки 10 000 км. Има и други признаци, които изискват незабавно отстраняване на дисбаланса:

монтаж на нови колела;
сезонна (или по други причини) смяна на гуми;
след извънредни ситуации;
при биене в кормилната уредба и окачването такова биене е особено изразено при шофиране с висока скорост.

Какво е балансиране на колелата и как се прави?

И двата вида дисбаланс – статичен и динамичен – се елиминират на балансиращите машини с помощта на тежести, монтирани на правилните места. Процесът на отстраняване на причината за небалансирано въртене на колелата се нарича балансиране.

За да се определи наличието и да се премахне динамичният дисбаланс в сервиза, има специални стойки, на които се въртят колелата и се идентифицират местата за монтаж на специални тежести, които премахват дисбаланса. За колела без централен отвор се използва фланцов адаптер. От външната и вътрешната част на джантата могат да се монтират тежести от олово и цинк. Товарите са пълнени (за отлети и щамповани дискове) и лепилни (универсални).

За да се премахне статичният дисбаланс, колелото е окачено на оста на въртене. След извършване на няколко движения на махалото, то спира по такъв начин, че най-тежката точка е отдолу.

За превозни средства с високи изисквания за баланс, като например състезателни автомобили, след стандартна процедура се извършва окончателно балансиране. За да направите това, колата е монтирана на специална стойка и колелото се завърта до скорост от 90-110 км / ч. Местоположенията и видовете тежести се определят от компютъра. Конвенционалните бензиностанции нямат това оборудване, тъй като за автомобили от обикновени категории не се изисква довършително балансиране.

За колелата на камиони се използва автоматично балансиране. За целта се използват гранулирани вещества, които заспиват вътре в гумата. По време на въртене гранулите се фиксират върху вътрешната повърхност на гумата на правилните места.
Балансиране на колелата на камиони

Ако процедурата за отстраняване на дисбаланса се извършва качествено, тогава при тестване на балансирано колело на стойката се допускат отклонения на показанията до 5 грама от всяка страна.
За какво е балансирането?

Решението за необходимостта от тази процедура се взема от собственика на автомобила, но той трябва да представлява последствията от дисбаланса. Основен:

ускорено износване на гумите;
намалена безопасност на движението поради лошо управление и намалена ефективност на спирачната система;
бързо износване на окачването;
вибрация на волана, което повишава напрежението на водача и води до бърза умора.

Вашият коментар