юни 15, 2024

Предимствата на асиметричните гуми включват не само доста естетичен външен вид, но и желаната функционалност. Използването им ви позволява да подобрите производителността и сигурността. Въпреки че доскоро бяха популярни само в летните версии, сега всесезонните и зимните модели също печелят в очите на шофьорите.
Асиметрични гуми, какви са те?

Моделите от този тип се открояват отдалече. Гумата създава впечатление, че се състои от две части с различно разположение на канали и блокове на протектора. Всеки от тях има своя собствена функция по време на шофиране. Много шофьори, които нямат опит с този тип гуми, се чудят как да разпознаят дясната и лявата гуми. Трябва обаче ясно да се подчертае, че публично достъпните „асиметрии“ нямат такива маркировки! В техния случай говорим за страните на гумата – отвътре, отвън. Според английската номенклатура първата е вътрешна (отвътре), втората е външна (външна).

Интериорът оказва влияние върху сцеплението на автомобила на мокри пътни настилки. Отговаря за бързото и ефективно отстраняване на водата под колелата. Следователно, много хора свързват шарката на тази част от протектора с модела, приложен към насочените гуми. Дизайнерите проектират модели по такъв начин, че водата да се дренира ефективно, като по този начин се избягва аквапланирането.

Вашият коментар