април 22, 2024

По време на работа колелата и гумите трябва да се проверяват редовно, за да се установят повреди (порязвания, пробиви), да се отстранят чужди предмети, заседнали в елементите на протектора или между тях. По външните странични стени на гумите могат да се появят пукнатини, надрасквания по бордюри по време на неуспешно паркиране. Гумите също трябва да се проверяват за износване на протектора, особено едностранно или неравномерно износване на протектора.

В движение състоянието на гумите се следи от способността на автомобила да „задържа пътя“ при висока скорост. Ако се появят вибрации, странично плъзгане или „отклонение“ на автомобила и се увеличават с увеличаване на скоростта, трябва незабавно да спрете и да проверите състоянието на гумите. Най-често тези явления възникват в резултат на намаляване на налягането в една или повече гуми, което трябва да се нормализира, тъй като при понижено налягане структурните елементи на гумата не работят правилно, прегряване, ускорено износване и разрушаване на гумата възникват „отвътре“. Полу-спукана гума може дори да се откъсне от джантата на колелото при рязък завой или удар в препятствие. Препоръчително е да проверявате налягането в гумите всеки ден преди първото каране. На практика шофьорите правят това много по-рядко, но съвременните дизайни на гуми ви позволяват да поддържате налягането на необходимото ниво за доста дълго време и да „простите“ невнимание до пробег от дори 2-3 хиляди км. Въпреки това, най-малко веднъж на една до две седмици, се препоръчва да се проверява и нормализира налягането в гумите (включително на резервното колело).

Налягането трябва да се проверява само на „студена“ гума, тъй като след пътуване, особено дълго, при висока скорост и в горещо време, налягането обикновено е по-високо от нормалното. В този случай не трябва да се намалява.

Животът на гумите обикновено не се посочва от производителите на гуми и превозни средства, тъй като е силно зависим от условията на работа и стила на шофиране. Средностатистическият шофьор, купувайки нови гуми, има право да разчита на около 40-50 хиляди км пробег, спретнат, пестелив – на 70-80 хиляди км. Шофирането по неравен път, на надпомпани или недостатъчно напомпани гуми, удряне в препятствия, чести резки ускорения и спиране, висока скорост, претоварване на превозното средство ускоряват износването на гумите с 20-50%.

Забранява се експлоатацията на гуми с протектор, каркас, откъсвания на кърта, подутини по страничните стени („хернии“), с дълбоки повреди, оголващи корда. Износената гума трябва незабавно, без да се чака аварийното й унищожаване, да бъде заменена с нова. В този случай е желателно ВСИЧКИ гуми на автомобила да са еднакви. При смяна само на чифт гуми, нови или по-малко износени трябва да се монтират на задната ос на автомобила. В екстремни случаи е позволено да се монтират чифт еднакви гуми на всяка от осите. Забранено е монтирането на гуми с различни, дори сезонно близки шарки на протектора или гуми с различен дизайн (радиален и диагонален) на една и съща ос. Ако така нареченото „раздвижване“ се използва като резервно колело на чуждестранна кола (тясна гума, която не заема много място в багажника – резервна гума за временно ползване от тип T), можете използвайте го само според инструкциите, като не превишавате определена скорост и разстояние до мястото за ремонт.