април 22, 2024

За да разберете разликата между гума за лек автомобил и гума за SUV (гума за SUV), трябва да знаете и за двата типа превозни средства. Първо, разликата в дизайна, която прави SUV-овете да изглеждат по-обемисти и по-тежки, но цялостният дизайн е същият като този на леките автомобили. Пътническите автомобили са предназначени да превозват пътници по гладки и павирани пътища, за разлика от SUV, които са специално проектирани да се движат по различни терени, включително пресечени и скалисти терени.
Какво означава абревиатурата SUV?

Буквално – Sport Utility Vehicle (спортно внедорожно превозно средство), тоест означава превозно средство с висока проходимост, което може да издържи максимални експлоатационни натоварвания извън пътя, като същевременно остава лек автомобил. Важно е да се разбере, че никъде няма конкретно определение или изискване. Грубо казано, SUV = 4×4 SUV с увеличен просвет. В същото време няма строги правила за причисляване на автомобил към този клас. Това е предимно маркетингов термин.

От всички продуктови разлики на пазара на гуми, най-забележимите разлики в типовете са свързани с типовете превозни средства и вероятно се чудите „каква е разликата?“. Почти всеки автомобил има забележима разлика в гумите, така че трябва да бъдете особено внимателни, когато купувате джанти.
Разликата между офроуд и пътнически гуми

1. Външни различия

Подобно на самия автомобил, гумата за SUV е по-голяма и по-обемна от гумата за кола. тези гуми имат назъбена шарка на протектора (но не във всички случаи), която е подходяща за случайна употреба извън пътя.

За разлика от тях, пътническите гуми са проектирани да осигуряват по-гладко каране на павирани повърхности, докато шарката на протектора е проектирана да отвежда водата, което предотвратява аквапланирането, тъй като целият гумен елемент е в контакт с пътя.

2. Гумена смес.

Наречете това правило в автомобилната индустрия: с увеличаване на теглото на превозното средство е необходима по-твърда гумена смес, за да издържи на постепенното увеличаване на износването при триене. Вземете например състезателна кола с тегло 900 кг, която използва гума с висока лепливост, която осигурява превъзходно сцепление или плътно прилягане за плавно завиване.

Освен това има гуми за трактори, чиято гума е твърда като бетон за издръжливост, докато влаковете имат метални колела с електромагнитна сила, за да поддържат превозното средство в движение. Използването на гуми с твърда гумена смес предлага известен компромис! Тъй като меката гума осигурява изключително сцепление, по-твърдата смес на гумите за SUV прави завиването трудно.

3. Дизайн на страничната стена.

SUV обикновено имат по-високи странични стени, които са вертикалната част от протектора на гумата, която свързва протектора с джантата. При равни други условия може да се огъва много в завои. За да предотвратят разтягането или огъването на страничната стена под тежестта на автомобила, инженерите на гумите за SUV използват по-дебела гумена смес. Моля, имайте предвид, че всичко това се отразява на плавността на карането!

4. Шаблон на протектора

Гумите за леки автомобили имат ребра на протектора, които са много по-здрави от подобни гуми за SUV. Това позволява на повече гума да контактува с пътя във всяка дадена точка, което увеличава сцеплението на сухо.

Гумите за SUV имат повече правоъгълни блокове на протектора, което увеличава psi силата в контактната точка на гумата със земята. Тези характеристики са причината гумите на SUV да се нарязват по-дълбоко в неравностите за надеждно сцепление.

5. Индекс на скоростта

Гумите за SUV обикновено имат по-ниска скорост в сравнение с техните колеги за леки автомобили, главно поради по-възлите протектори, които са по-малко способни да разсейват продължителната топлина, натрупана по време на шофиране с висока скорост.
Ами ако гумите на SUV изглеждат подобни на леките автомобили?

Напоследък това явление често се среща сред гамата на много марки гуми. Например, нека вземем най-популярния модел Toyo Proxes CF2 с размер 205/60 R16. Виждаме, че в същия размер, със същата шарка на протектора, има две вариации: Toyo Proxes CF2 и Toyo Proxes CF2 SUV. Външно гумите са неразличими една от друга, дори индексът на натоварване е същият.

Въпреки това, за да забележите разликата, просто трябва да разгледате гумата по-подробно. Първо, SUV версията има тенденция да е по-тежка. На второ място, той има индекс на скорост, по-малък от този на неговия колега за пътници. И трето, има вътрешни структурни различия. В същото време е важно да се разбере, че никой не регулира тези разлики, тъй като няма строго определение на маркировката на SUV върху гумите.

Някои производители обясняват тази маркировка с допълнителни подсилващи елементи в шнура, някои просто се фокусират върху увеличаването на товароносимост в SUV вариацията.

Вашият коментар