май 30, 2024

С всеки нов километър протекторът на автомобилните гуми бавно се изтрива и този процес е неизбежен, но скоростта му може да е различна. Както знаете, гумите могат да се експлоатират безопасно, стига дълбочината на протектора да не надвишава критичните стойности.

Припомняме, че за летните гуми минималната остатъчна дълбочина на грайфера трябва да бъде най-малко 1,6 мм, а за зимните най-малко 4 мм. В противен случай гумите няма да осигурят надеждно сцепление с пътната настилка и е строго забранено използването им. Износването на гумите зависи от много различни фактори, които могат грубо да бъдат разделени на две категории:

– конструктивен. Тоест тези, които първоначално са зададени от производителя, а именно съставът на гумената смес, съответствието с технологичния процес по време на производството, дизайна на профила и модела на пътя и други първоначални характеристики на гумите

– оперативен. Факторите от тази група пряко зависят от собственика на автомобила, а именно: неговия стил на шофиране, скоростен режим, подравняване на колелата, налягане в гумите, температура на околната среда и състояние на пътната настилка, натоварване на колело.

Нека разгледаме по-подробно основните експлоатационни фактори, влияещи върху износването на гумите.

1. Налягане в гумите. От тази стойност зависи качеството на контактното петно ​​на гумата с пътната настилка. Ако този индикатор надвишава препоръчителната стойност, тогава с течение на времето протекторът ще се износва силно в централната част, ако, напротив, налягането е по-ниско от необходимото, тогава ще се наблюдава повишено износване в областта на раменете на гумата.

2. Подравняване на колелата. Когато наклонът или пръстът са счупени, предните гуми започват да контактуват неправилно с пътното платно, което води до появата на зони на прекомерно износване. Например, силно износване на външните или вътрешните раменни зони на колелата на предната ос. Силното, но равномерно износване на гумите може да бъде причинено от нулев наклон.

3. Стил на шофиране. Острите стартове с подхлъзване допринасят за повишено изтриване на модела на пътя на задвижващите колела. Активно спиране с блокиране на колелата – проява на локални петна по обиколката с високо износване на протектора. Също така, неравномерно износване възниква при извършване на остри завои при скорост, използване на ръчната спирачка по време на шофиране и други елементи на спортното шофиране.

4. Балансиране на колелата. Смисълът на тази операция е да се комбинира центърът на въртене на колелото с центъра на масата, за да се отърве от дисбаланса. В противен случай, особено при високи скорости, повишеното износване на гумите е неизбежно (а с него и на елементите на окачването).

5. Състояние на пътя. Грапавост на пътя, дупки, чакъл, остри фуги увреждат протектора на гумата и дори могат да откъснат парчета гума. Следователно, колкото по-гладка е пътната настилка, толкова по-малко е вероятно да получите механични повреди на протектора или страничната стена и в резултат на това гумата ще издържи много по-дълго.

6. Натоварване на гумите. Превишаването на препоръчителната товароносимост, особено за товарни микробуси и лекотоварни автомобили, води до деформация на гумата и промяна в контактната площ с пътното платно, тъй като гумите от този тип не са предназначени за такива условия на прекомерно натоварване. Което от своя страна провокира активно износване на всички негови елементи. Освен това превишаването на допустимите натоварвания може да причини скъсване на кабела.

По този начин, за да издържат гумите възможно най-дълго, е необходимо периодично да се проверява налягането в тях, да се балансира редовно, да се следи състоянието на окачването, кормилното управление, да се контролира центровката на колелата и да се практикува умерен стил на шофиране. Като следвате тези прости правила, можете да постигнете добър пробег от 50-60 хиляди километра за пътнически гуми и 80-90 хиляди за леки камиони.