март 2, 2024

Толкова много е казано и писано за това, но все пак, докато се използват пневматични гуми на автомобилите, този въпрос ще бъде актуален и интересен за шофьорите.

И така, какво влияе налягането в гумите, защо е толкова важно?

На първо място, животът на гумите, тяхната издръжливост зависи от това. Ниското налягане причинява повишено износване на гумите, не толкова на самия протектор, а на каркаса (корди в страничните стени на колелата). Той служи, за да се гарантира, че под въздействието на вътрешно налягане гумата не се надува, а запазва първоначалната си форма, но този каркас не е в състояние да издържи теглото на автомобила, това е задачата на въздуха вътре в гумата. По време на въртене спуканата гума се деформира в много по-голяма степен, отколкото при нормално налягане, така че въжето изпитва значителни претоварвания и просто се износва и дори може да се спука. Ако разглобите такова колело, тогава вътре можете да видите гума от трохи, т.е. гума „сдъвкана“. Възстановяването му е невъзможно.

Второ, управляемостта на автомобила се влошава. При ниско налягане машината става „бавна“, времето за ускорение се увеличава, движението по инерция намалява поради твърде високото съпротивление при търкаляне, разходът на гориво се увеличава значително.

Ако колелата са пренапомпани, колата става твърде твърда, усещат се всякакви неравности по пътя, натоварването на окачването се увеличава значително, тъй като гумите играят и ролята на амортисьор (вид „амортисьор“), който омекотява удари. Също така, протекторът спира да се деформира правилно в точката на контакт с пътя, следователно контактната площ с повърхността намалява и съответно сцеплението на гумите с пътя, а това е безопасността на водача и пътниците.

По този начин можем да заключим, че поддържането на правилното налягане в гумите е необходимост. Но тогава възниква въпросът какво е правилното налягане?

Нивото на налягане зависи от теглото на автомобила, размерите на колелата и предпочитанията на водача. Налягането не зависи от марката (производител на гуми)! Колкото по-голяма е масата на автомобила, толкова по-висока е тя, колкото по-нисък е профилът на гумата, толкова по-висока е тя. По ваша преценка можете да го промените в рамките на +/- 5%, например мекотата е важна за някого, а контролируемостта на някого или трябва да се прехвърли някакъв вид товар.

Нормалното (препоръчано от производителя на автомобила) налягане може да се намери в паспорта или в инструкциите за автомобила, или на страничната колона при отворена врата на водача. Ако това не успее или има някакви съмнения, тогава можете да се обърнете към специализираната директория на Continental, която съдържа почти всички модели автомобили.