април 22, 2024

Докато шофирате с кола, може да се случи всякакви и като правило най-неочаквани проблеми. Пробиването на гуми е един от най-честите случаи. И ако няма пето колело на склад или поне обичайната докатка, тогава ситуацията ще бъде много по-сложна. С подходящите умения водачът, разбира се, може да постави кръпка навреме и по някакъв начин да стигне до къщата или сервиза. В противен случай ще трябва да кандидатствате за услугите на влекач или да поискате помощ от други участници в движението.

Можете, разбира се, да опитате да шофирате на спукани гуми. Някои късметлии успяха да преодолеят повече от 10 км по този начин, но заслужава ли си рискът? Много зависи от качеството на пътното платно, броя на пътниците, характеристиките и размера на гумите, както и естеството на повредата и стила на шофиране.
Ако колата е с помпа

Ако няма резервно колело, но има помпа, тогава можете да го използвате за периодично изпомпване на гумата. Стратегията е:

Изпомпване до 3 атмосфери;
Шофиране на напомпана гума за не повече от 5 минути;
Спрете и проверете налягането;
Изпомпване (ако налягането е под една атмосфера);
Продължаване на пътуването;
Отново спрете и проверете налягането.

И тези процедури трябва да се повтарят в тази последователност в кръг, докато се достигне точката на дестинация – сервиз или монтаж на гуми.
Ако няма помпа

Можете да опитате да намалите скоростта поне до маркировката „40“ на скоростомера и да продължите да се движите в правилната посока. Ако пътят е равен, тогава можете да изминете разстояние от няколко километра. Но основното е, че след това гумата все още ще бъде подходяща за по-нататъшна употреба. Просто трябва да го изтеглите.

Важно: ако имате висок профил, като гуми 195/65 R15, колелото ще бъде неизползваемо след първия километър. Висок профил – повече гънки на страничните стени, следователно по-голям шанс за ухапване или просто повреждане на кабела.
Ако колелото се изпуска постепенно

Допълнителните 10 км няма да направят голяма разлика. Още повече, че не е известно колко време колата вече се е движила с полуспукани гуми. Следователно не е нужно да спирате по средата на пистата. Вместо това е по-добре да спрете. И ако наблизо се вижда странична платформа, тогава трябва да се опитате да я достигнете бавно.
На стръмно спускане

Ако страничната част на гумата е повредена, гумата ще се сплеска незабавно. В този случай би било абсолютно безсмислено да се надявам на неговото възстановяване. И тъй като няма какво да губите, можете да опитате да карате няколко десетки километра с такова колело.

Трябва да се помни, че след първите такива десет димът ще започне да излиза изпод гумата; ще се издаде и скърцане, гумата просто ще започне да се разпада. В крайна сметка летящите „отломки“ могат да повредят пластмасовите части на бронята, шкафчето или престилката.

Важно: следете състоянието на дисковете. Ако дискът е стоманен, той може да се изправи, но металът ще стане мек и може да се използва като резервен. В случай на ляти дискове не си струва риска, повреда на боята, пукнатини са половината проблем, но ако решите да закупите 1 диск, е по-лесно да намерите игла в купа сено. Никой не продава оригиналния диск за 1 ши, в онлайн магазините също не разопаковат комплектите.
Съвети

За тези, които все пак са се осмелили да изминат определен брой километри на „безвъздушно“ колело, могат да бъдат дадени следните съвети:

По-добре е да се опитате да се движите по-бавно. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-голям е шансът за повреда на спукана гума.
Няма нужда да натискате рязко педала на спирачката или да завъртате. Това само ще ускори разрушаването на гумата.

Какво влияе върху издръжливостта на гумата?

Издръжливостта на спуканите гуми зависи преди всичко от два фактора, които отчаяният шофьор трябва да има предвид.

Дебелина и еластичност на страничната стена. Колкото по-голям е, толкова по-далеч можете да отидете.
Температура на околната среда. През зимата шансовете са много по-големи, отколкото през лятото.

Във всеки случай, ако имате нужда от повторно изпаряване на гумата, можете да се свържете с онлайн магазин Autoshini.Com. В този случай е най-важно да закупите модел със сходни скоростни характеристики и индекс на натоварване.

Вашият коментар