май 30, 2024

Смяната на сезона принуждава всеки шофьор да сменя летните гуми със зимни на всеки шест месеца и обратно. Съответно, шофьорите имат много въпроси: как правилно да съхраняват гумите? Без дискове или с тях? Как да подготвим гумите за консервация? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.
Подготовка на гумите за съхранение

Някои собственици на превозни средства не обръщат необходимото внимание на този проблем, което води до тъжни последици: в най-добрия случай, ако не се спазват правилата за съхранение на гумите, техническите и експлоатационни параметри на гумите ще се влошат, а в най-лошия – те просто ще станат неподходящи за по-нататъшна употреба.

Първото нещо, което трябва да направите, е да подготвите гумата за консервиране:

Проверете срока на годност. Всяка произведена гума има ограничен живот. Датата на пускане е посочена на етикета на продукта. Препоръчваме ви да разберете тази информация: ако гумата изтече до следващия сезон, тогава дори не е нужно да изучавате въпроса как да я съхранявате, тъй като гумите просто трябва да бъдат заменени с нови.
Маркирайте всяка гума, като посочите мястото, където е монтирана на превозното средство. За удобство някои собственици на автомобили съветват да маркирате вътрешната и външната страна на продукта.
Проверете налягането. Мнозина не знаят как да съхраняват гуми върху джанти и защо понякога, дори при правилния избор на местоположение и температура, гумите все още губят първоначалното си представяне. Грешката се крие във факта, че мнозина, когато подготвят гуми на дискове за съхранение, не довеждат налягането до стойностите, препоръчани от производителя. По-долу ще говорим по-подробно за характеристиките на съхранение на гуми на дискове и без тях.
Измийте добре колелото, отстранете всички съществуващи замърсявания. Визуално оценете цялата повърхност на продукта, отстранете камъни, натрошен камък и други чужди предмети в протекторите. Също така трябва да се уверите, че няма пукнатини или други дефекти по гумата.

Подходящи условия за съхранение на автомобилни гуми

За да съхранявате правилно гумите, трябва да вземете предвид три основни фактора на околната среда:

температура. Съвременните гуми са чувствителни към температурни условия. Не се препоръчва съхранение при отрицателна температура, като стойността му не трябва да надвишава +25 градуса по Целзий. В съответствие с GOST гумите могат да се съхраняват в температурен диапазон от -30 до +35 градуса по Целзий, но тези стойности са критични. Ето защо, запомнете: не можете да поставяте гуми близо до 1 метър от нагреватели, топлинни пистолети и други нагревателни устройства, тъй като в тази ситуация температурният режим ще бъде нарушен. По същия начин гумите не трябва да се съхраняват в неотопляемо помещение през зимата.

влажност. Гумите могат да се поставят само в сухи помещения с относителна влажност от 50% до 80%. Ако това изискване не се спазва, има вероятност от корозия както по шиповете на зимните гуми, така и по джантите.

Светлините на слънцето. Директното излагане на ултравиолетови лъчи постепенно води до напукване, както и до изсъхване на съединението. В този случай, получените микропукнатини, които не винаги са видими за окото. Опасността се крие във факта, че колело с микроповреди, удрящо се в дупка по време на шофиране, е много вероятно да се спука. Последиците от това „поведение” на гумата са очевидни.
В какво положение да съхранявате гумите

Гумите могат да се съхраняват с или без джанти. И двата метода са валидни, но трябва да се спазват няколко правила за съхранение на гуми.
Как да съхранявате гуми на джанти?

Гумите на дисковете не трябва да се поставят вертикално. Най-добре е да ги поставите хоризонтално върху дървен палет, предназначен за съхранение на автомобилни колела. Ако е необходимо, гумите могат да бъдат подредени една върху друга. За да спестите място за съхранение, гумите могат да бъдат окачени за дисковете от тавана. В този случай, разбира се, изберете мек кабел, за да не повредите диска. Между гумите е по-добре да поставите мека подложка, за да сте сигурни, че дисковете са защитени от леки драскотини.
Как да съхранявате гуми без джанти?

Гумите без джанти могат да се поставят само вертикално. На всеки 4 седмици гумите трябва да се сменят, това ще избегне сериозна деформация. Забранено е хоризонтално съхранение, окачване, подреждане на продукти един върху друг.
Опаковка за съхранение на гуми

Струва си да кажете няколко думи за това каква опаковка да използвате за съхранение на гуми. Големите пластмасови торбички не са подходящи за дългосрочно поставяне на каучук. Когато използвате PE, ще създадете идеални условия за кондензация на влага и ще започнете процеса на ръждясване. По-правилно е да се даде предпочитание на специални нетъкани торби, които осигуряват циркулация на въздуха, но не пропускат слънчевите лъчи. Моля, обърнете внимание: изисква се отделна чанта за всяко колело.
Къде да не съхранявате гуми

На улицата или на балкона, ако не е остъклен. Поривите на вятъра, студеното време, влагата водят до непоправими щети само за 3 месеца.
На стълбището или във вестибюла на апартамента. В този случай се нарушават изискванията по отношение на стандартите за пожарна безопасност.
Близо до и водопроводи и работещи батерии, в неотопляеми помещения. При такова поставяне и съхранение качеството на повърхността на гумата се влошава, в резултат на което тя губи производителност.
На неравни повърхности или в тави с остри ръбове. В този случай рискувате неволно да повредите гумата.

Най-добрите места за съхранение на гуми

На остъклен балкон на апартамент или къща, който се отоплява постоянно.
В сух килер, при условие че е изключена вероятността от температурни промени и излагане на слънце, както и висока влажност. Моля, обърнете внимание: в килера не трябва да има химикали.
В топъл гараж с равен под.
В суха изба.
В специализирани складове, предназначени за съхранение на гуми. Поставянето на продукти в такива съоръжения е платена услуга, но условията в такива помещения са близки до идеалните.

Характеристики на съхранение на различни видове гуми

Правилата за съхранение варират в зависимост от вида на гумата:

Преди съхранение зимните гуми трябва да бъдат добре почистени, измити от реактиви и други химикали, използвани за третиране на пътищата. Летните гуми се мият лесно и се отстраняват мръсотията и праха от тях.
Ако не планирате да използвате автомобила през зимата и да смените гумите за „летни“, можете да повдигнете превозното средство с помощта на дървени греди или дъски. Това ще облекчи малко гумите и ще удължи живота им.
Гумите за камиони могат да се подреждат на височина до 1,5 метра, когато се съхраняват вертикално.
Когато съхранявате гумите за камиони, те трябва да бъдат изпуснати до приблизително 50% от нормалното им налягане на помпане. Експертите препоръчват третирането на продуктите със специален консервиращ аерозол.

ЧЗВ
Необходимо ли е спускане на пътническите колела при изпращането им за дългосрочно съхранение?

Отговор: не. Налягането в камерата на колелото на автомобила трябва да остане същото, както при работа на гумата. Няма нужда да изпускате въздух или да надувате повече. Гумите без гуми се съхраняват както са, т.е. без натиск.
Как да смажете гумите за съхранение и необходимо ли е?

Отговор: гумите могат да се обработват, но не е необходимо. Смажете със специална силиконова грес за запазване на гумите. Прониква в микропорите на гумата и измества влагата. Основното нещо е да не го бъркате с агент за възстановяване на цвета на гумите, т.к. съдържа разтворител, който няма да помогне при дългосрочно съхранение.
Как да предпазим гумата от напукване?

Отговор: използвайте силиконова грес. Това ще помогне за неутрализиране на ефектите от негативните условия, които могат да възникнат по време на съхранение.
Могат ли гумите да се съхраняват в найлонови торбички?

Отговор: не. Торбата не „диша“, натрупва кондензат, който разрушава гумата. Съхранявайте само в нетъкани торби.

Вашият коментар