май 30, 2024

Всеки собственик на автомобил редовно купува гуми и много от тях срещат много трудности с избора. Това се дължи на факта, че само правилно подбраните гуми могат да осигурят безопасност на движението, комфорт при шофиране и най-важното е, че такава придобивка ще бъде инвестиция, която си заслужава.

Ето защо трябва да можете да четете етикетите на гумите за автомобили. Също така е полезно да се представят конструктивните характеристики на гумата. Предлагаме да разгледаме схематично обозначение на основните параметри.
Диаграма на дизайна на автомобилни гуми
Маркировка и обозначение на гумите, характеристики на дизайна

Маркировката на гумите (независимо от модификацията и предназначението) съдържа информация за следното:

Производител. Най-често тези данни са посочени с главни букви или под формата на фирмено лого. Обикновено информацията е силно видима, което се прави за маркетингови цели.
Търговска марка или модификация. Някои концерни имат няколко регистрирани търговски марки, под които се произвеждат гуми. В рамките на същата серия можете да закупите гума с различни размери и характеристики.
размер. Именно този етикет при маркирането на летни/зимни/всесезонни гуми е ключов, тъй като определя съвместимостта на продуктите с различни превозни средства. По подразбиране изглежда така: 195 / 60R16. Първото число (т.е. 195) означава ширината на профила. Тази стойност се изчислява като разстоянието между външните ръбове на страните на напомпаната гума. Второто число отразява съотношението на стойността на височината към ширината на профила, посочено е като процент. В дадения пример той съответства на 117 милиметра (изчислен като 0,6×195). Следващата буква е отговорна за вида на гумата, тя може да бъде радиална (R) или диагонална (D). Първите са безспорно най-търсените. Освен това се произвеждат безкамерни продукти (те имат обозначението TUBELESS в маркировката), както и камерни продукти – символът TT. Последното число е размерът на отвора в инчове.

Как са индексите на гумите

Маркирането на пътнически и товарни гуми също съдържа индексни данни:

Максимално натоварване. В маркировката след размера на диаметъра за кацане може да присъства буквата C. Това показва, че гумата е с увеличен слой, тоест е подходяща за микробуси и камиони. Максималният индекс на натоварване може да бъде обозначен с две числа. Първият отразява възможната стойност на натоварването на една гума, а вторият показва параметрите за двойна. Например: 195/85 R16C 104/102S има индекс с единична инсталация 104, което съответства на 900 килограма, а с двойна инсталация – 102, тоест 850 килограма. Моля, обърнете внимание: за пътнически превозни средства действителното натоварване не трябва да надвишава 80% от стойността, посочена в маркировката на гумите.
Индекс на скоростта. Този параметър се посочва след стойността на допустимото натоварване. В примера по-горе той е маркиран като S, което съответства на 180 километра в час.
индекс на налягане. Този параметър е посочен в kPa, както и при някои модификации в PSI. Вторият вариант, отразяващ стойността в лири на квадратен метър. инч, приет в Съединените американски щати.
Спирачен индекс. Отнася се до способността на гумата да спира, тоест да захваща пътната настилка в мокри и хлъзгави места. Обозначенията могат да бъдат: A, B, C, – първият вариант се счита за най-добър.
Температурен индекс. Тази стойност се обозначава с една от трите опции A, B или C. Тя отразява как гумата е устойчива на високи температури и дали запазва свойствата си. Продуктите с индекс А имат най-високи проценти.
индекс на пробег. Посочено в числа, по-големи от 100. Тази базова стойност е еквивалентна на 48 000 километра. Естествено, колкото по-голяма е тази стойност, толкова по-голям е ресурсът на гумата.

В символите, налични на гумата, има данни за нейното предназначение. Като стандарт тази информация се прилага преди стандартния размер. Гумите могат да бъдат:

автомобили – П;
карго – LT;
за ремаркета – ST;
за ремаркета с ниска платформа – LRO;
резервен, тоест временен – ​​Т.

В допълнение, други обозначения могат да бъдат намерени в таблиците за маркиране на гуми. Най-важното сред тях е нивото на защита срещу пробиване. Съвременните технологии, използвани от производителите, позволяват на автомобила да продължи да се движи с частична или дори пълна загуба на налягане за максимум 150 километра. Ограничение – скоростта на движение не трябва да бъде повече от 80 километра в час.

Гумите също имат данни, които показват сезонност и препоръчителни условия на работа. Помислете за най-популярните опции:

AS – гумата е подходяща за използване по всяко време на годината;
AGT – обозначение на всесезонни модели;
R + W – гуми, предназначени за студения сезон;
Frost – зимна модификация;
AW – продуктът се използва при всякакви метеорологични условия;
A / T – гуми могат да се използват на всякакъв вид терен;
M/T – работа на гума върху мръсен пейзаж е допустима;
Water, Aqua, Aquatred – модели, използвани в условия на значително количество вода.

Допълнителни маркировки върху гумите

Почти всички съвременни гуми са етикетирани с полезна информация за водача за следното:

Година и месец на освобождаване. Данните са посочени в овал, приложен отстрани на гумата. Първите две цифри са седмицата на годината (нейният сериен номер), когато е произведена гумата, а втората е годината.
Тип шипове. Те могат да бъдат алуминиеви (AD), карбидни (SD), овални (OD) или правоъгълни сърцевини и диамантена повърхност (DD). Произвеждат се и модели с пластмасови шипове с карбидна сърцевина (MD).
Степен на износване. Обикновено този знак се нанася върху долната част на вдлъбнатината на протектора. Специална стрелка сочи към местоположението на този индикатор.
Посока на въртене. Това е думата Ротация и стрелка. Марката показва посоката на въртене на колелото на автомобила при движение напред.
Цветни маркировки. Например, кръглите жълти маркировки показват най-светлите части на страничната повърхност. Тази информация е много полезна при балансиране. Червеният кръг показва свързването на слоевете на трупа и разбивача. Продуктът може да съдържа многоцветни линии, които не носят важна информация за водача. Обикновено те посочват информация за складови работници, например просто маркират размера, модела и вида на гумата, така че да е по-лесно за работника да сортира и поставя продукти на склад.

Вашият коментар