юни 15, 2024

Броят на сервизите, специализирани в монтаж на гуми, расте всеки ден. Но по пътя както шофьор, така и други превозни средства могат да имат много неприятна ситуация: колело се е пробило и най-близкият сервиз за автомобили е далеч. И ако колата често има „резервно колело“, тогава какво трябва да прави велосипедист или мотоциклетист? Така че има нужда от ремонт на камерата или самото колело точно на пътя.
Ремонт на гуми (вулканизация) – какво е това?

Когато използваме този термин, говорим за много сложен и донякъде уникален процес. По време на това действие суровият каучук се трансформира в каучук. Това води до значително подобряване на качеството на материала. Тук се използва каучук, за да се премахнат пункциите, образувани в камерите. Има различни варианти (методи) на вулканизация.
Електрическа вулканизация

Има два основни вида вулканизация – гореща и студена. Електрическата вулканизация се отнася до гореща. Какво може да се използва като нагревател? Често се използва електрическа печка, но може да са подходящи сешоар и ютия. За този метод оптималната температура е 145 градуса по Целзий. За да се определи дали температурата е подходяща, други налични средства са доста подходящи. Можете дори да вземете лист хартия. Ако започне да се овъглява, температурата вече е доста подходяща.

Можете също да си спомните за специални скоби с нагревателни елементи. Работят от обикновен контакт 220 волта. Можете да използвате автомобилна батерия или собствена батерия. Такива спомагателни елементи са лесни и лесни за използване. За да направите това, върху камерата се поставя гумена лепенка, захваща се и след това се включва в мрежата.
Вулканизация на сяра

По време на тази операция в гумата протича химическа реакция, по време на която серните атоми се прикрепят към гумата. Като добавите до 5 процента, можете да получите отлични суровини, от които се произвеждат камери и гуми. При залепване на сяра и каучук се образува т.нар. мост. Подобна процедура се отнася до горещия метод. Въпреки това е изключително трудно да се направи това по време на пътуване по магистрала или на поход.
Гореща вулканизация

Каучукът като суровина има интересно свойство: той се превръща в единична маса при определена достатъчно висока температура. В резултат на това гумата ще стане гума и връщането й в предишното състояние е абсолютно невъзможно. Тази способност на гумата ви позволява да се справите както с пробиване, така и с порязвания.

Горещ ремонт на гуми е възможен само с помощта на преса. Времето за заваряване е пропорционално на дълбочината и площта на среза. Така че възстановяването на един милиметър от разреза ще отнеме около 4 минути. Оборудването трябва да бъде правилно затоплено и настроено.

При извършване на гореща вулканизация е важно да се контролира температурата. Трябва да остане около 150 градуса по Целзий. Ако температурата е по-висока, гумата просто ще се влоши и ще загуби всичките си свойства.
Ремонт на студена гума

Сега няма трудности при използването на този метод, защото можете да закупите комплект, който ви позволява да извършвате ремонт във всяка точка на продажба на автомобилни стоки.

Ремонтът се извършва по начин, наподобяващ горещ. Също така е необходимо повърхността да се третира с абразивен материал, да се отстрани прах и да се обезмасли. След като изсъхне, прикрепете пластира, като използвате включеното лепило, специално предназначено за тази цел.

Този процес е прост, можете да го направите сами навсякъде. Но суровата гума не може да се направи у дома. Необходимо е да отидете на място, където има специално оборудване за съответните манипулации.
Предимства и недостатъци на ремонта на гуми

Основното предимство на този процес е фактът, че ремонтът ще струва много по-малко от закупуването на нов. Но всяка ситуация трябва да се разглежда индивидуално и въз основа на всички обстоятелства да се определи дали има смисъл да се ремонтира.

Студеният метод е достъпен и отнема малко време при минимални разходи. Но основният му недостатък е ниската степен на надеждност на залепване на автомобилна гума. Тази процедура е временна, по-добре е незабавно да се свържете със сервиза.

Ремонтът на гуми по „горещия“ метод се извършва точно в специализирани станции. С негова помощ гумата е надеждно заварена, а цената на такава работа е доста ниска.

Какъв извод може да се направи от това? Вулканизацията подобрява качеството и експлоатационния живот на гумата, може да се извърши по различни методи, но все пак е по-добре да поверите тази работа на професионалисти, тъй като в този случай говорим за безопасност.

Вашият коментар