юли 25, 2024

Автомобилните гуми представляват еластична обвивка, монтирана върху дискова джанта. Именно гумите гасят малките вибрации, които възникват поради несъвършени пътища и компенсират несъответствието в траекториите на колелата. Характеристиките на гумите влияят на: комфорт при шофиране, маневреност и стабилност на автомобила. Въпреки това, дори най-висококачествената гума в крайна сметка се влошава. Следователно всеки шофьор трябва да знае как правилно да определи степента на износване на гумите, за да ги смени навреме. Автомобилните и товарните гуми имат различни периоди на употреба, в зависимост както от първоначалните характеристики на продуктите, така и от условията на работа.
Срок на експлоатация на гуми за леки и товарни автомобили в съответствие с нормативната документация

Гумите се износват не само поради експлоатационни натоварвания. Те се характеризират с естествено стареене, тъй като каучуковата смес, от която са направени гумите, постепенно губи своята еластичност и еластичност. Използването на такава гума води до влошаване на управляемостта на превозното средство и създава опасни условия поради високата вероятност от скъсване на гумите по пътя.

В съответствие с GOST 4754-97 и 5513-97, гаранционният срок за автомобилните гуми е 5 години. Чуждестранните производители твърдят, че експлоатационният живот на гумите е 5-10 години. Няма законодателни актове, задължаващи водачите да сменят гумите след този период, но за да създаде безопасни условия за шофиране, водачът трябва да вземе предвид препоръките на GOST. Обикновено производителите определят собствени гаранционни срокове.

По време на гаранционния срок отговорността за установени значителни дефекти се носи от производителя. Собственикът на превозното средство ще бъде принуден да отстрани самостоятелно дефекти, ако:

нарушаване на условията за съхранение на гумите, в резултат на което се появяват определени дефекти на продуктите;
монтаж на диск, който не съвпада с гумата;
деформации, корозивно износване и силно замърсяване на джантата;
комбинация от гуми и камери, които не отговарят на обозначенията;
непрофесионален монтаж на гуми;
работа на гума с неправилно вътрешно налягане;
механични и химически повреди на гумите;
монтаж на гуми с дълбочина на протектора, по-малка от допустимото ниво;
без гаранционна карта;
монтаж на превозно средство с нарушена геометрия на ос или повредено окачване;
използване на гуми, които не отговарят на сезона;
продукти за предварителен ремонт.

При интензивна употреба на автомобила, необходимостта от смяна на гуми може да дойде преди края на гаранционния период. Следователно регулаторните документи установяват пробега, след който трябва да помислите за смяна на гумите.

Максималният стандартен пробег е:

за лек автомобил с товароподемност до 2 тона – 45 хил. км;
за камиони с товароподемност 2-4 тона – 60 хил. км;
за товарни автомобили с товароподемност над 4 тона – 65-70 хил. км.

Фактори, влияещи върху износването на гумите за автомобили и камиони

Действителната скорост на износване на гумите може да се различава от стандартните показатели поради цял списък от фактори, като например:

стил на шофиране. При шофиране с рязко спиране и дръпване при стартиране гумите се износват много по-бързо, отколкото при внимателно шофиране.
Шофиране по лошо павирани пътища. Когато попадне в дупките на гумите, се появяват „хернии“, които рязко намаляват експлоатационния период на продуктите.
Качеството на гумената смес, използвана при производството на гуми. Този фактор силно влияе на колко години трябва да смените гумата. Нискокачествените продукти под въздействието на абразивни частици се износват много бързо.
Технологично натоварване. Ако колата често се натоварва над установената норма, тогава гумата се износва с ускорени темпове.
Ремонт на превозни средства. При дефектно оборудване гумите се износват много по-бързо.
Условия за съхранение на гумите в интервалите между експлоатацията им.

Как да проверите износването на гумите

Можете самостоятелно да определите необходимостта от смяна на гумите по следните признаци:

Протекторът се е износил до критично ниво. За да оцените износването на гумите, имате нужда от линийка с дълбочина.

Таблица с минималната допустима дълбочина на протектора за различните видове транспорт, изменена на 01.01.2015 г.

Минимално допустима остатъчна дълбочина на протектора

Вид транспорт

0,8 мм

L – мотоциклети, мотопеди, квадроцикли

1,0 мм

N2, N3, O3, O4 – товарни автомобили с максимално допустима маса над 3,5 тона и ремаркета с максимално допустима маса над 3,5 тона

1,6 мм

M1, N1, O1, O2 – автомобили, камиони и ремаркета с максимална разрешена маса под 3,5 тона

2,0 мм

М2, М3 – автобуси

4,0 мм

Зимни гуми с маркировка M+S, M&S, M S, стойността на остатъчната дълбочина на протектора не зависи от това на кое превозно средство са монтирани гумите – леки или камиони

Появата на един или два индикатора за износване – издатини по дъното на жлеба на бягащата пътека, съответстващи на минималната допустима дълбочина на протектора.
Появата на локални повреди – през и ненарезни разфасовки, повреди, разслоявания в каркаса, подуване, локално разслояване на протектора, страничните стени и уплътнителния слой.
За гумите с шипове краят на живота се определя от броя на шипове, оставащи на повърхността. Ако не надвишава 50% от първоначалната стойност, гумите трябва да бъдат сменени.
Образуване на пукнатини по повърхността.

Важно! Ако външните ръбове на гумата се износват по-бързо, тогава вътрешното налягане е недостатъчно. Ускореното износване на централната част показва прекомерно налягане. Износването от едната страна показва нарушение на ъгъла на пръстите. Неравномерното износване на повърхността е доказателство за агресивно шофиране с бързо ускорение и рязко спиране.
Как да удължим живота на гумите

Можете да удължите живота на вашите гуми, като направите следното:

редовна поддръжка на автомобила;
проверка на налягането в гумите – недостатъчно напомпаните и пренапомпаните гуми се провалят много по-бързо;
балансиране на колелата;
проверка на гумите за повреди;
периодично следене на степента на износване на гумите чрез проверка на остатъчната дълбочина на протектора;
спазване на условията за сезонно съхранение на гумите.

Срок на годност на гумите

Нормативният документ, регламентиращ условията и реда за съхранение на гумите, е GOST 24779-81. Въпреки това се смята, че когато се създадат стандартни условия за съхранение, след 5 години съхранение гумите запазват характеристиките, съответстващи на свойствата на нов продукт. Ако този период бъде надхвърлен, характеристиките на продукта могат да се влошат.

Основни изисквания за помещение, предназначено за съхранение на гуми:

предотвратяване на проникването на пряка слънчева светлина;
температура – от -30 до + 35 ° C;
относителна влажност – до 80%.

Вашият коментар